Osa 1 - Miten ostan yrityksen?

Ajatuksesta yrityskauppaan

Viisiosainen Samin kanssa yrityskaupoilla – webinaarisarja käynnistyi elokuussa teemalla Miten ostan yrityksen? Elo-lokakuun aikana toteutettavassa webinaarisarjassa Cursorin yritysasiantuntijan Sami Moision johdolla, yrityksen ostamisesta ja myymisestä kiinnostuneilla, on mahdollista saada asiantuntijatietoa yrityksen osto- ja myyntiprosessista, rahoituksesta, sopimuksista ja verotuksesta yrityskaupasta, yrityskaupan rahoittamisesta sekä muutoksen johtamisesta yrityskaupassa.

Ensimmäisessä webinaarissa Suomen Yrityskaupat Oy:n yritysvälittäjä Mika Niemi tarjosi kattavan opastuksen yrityksen ostamiseen liittyen. Suomen Yrityskaupat on suurin pk-yritysten omistajanvaihdoksiin erikoistunut asiantuntijaketju, joka toimii valtakunnallisesti ja kansainvälisesti. Webinaarissa käsiteltiin muun muassa miksi yritys kannattaa ostaa, miten valmistautua yrityskauppaan, mistä ostettavia yrityksiä voi löytää sekä minkälaisia ostoprosessin vaiheita yrityksen ostamiseen liittyy.

Miksi yritys kannattaa ostaa?

– Yrityksen ostaminen tarjoaa useita etuja verrattuna yrityksen perustamiseen.  Saat valmiin toiminnan ja asiakaskunnan. Toimivalla yrityksellä ei ole niin isoa riskiä uuden yrityksen ”kuolemanlaaksosta”, ja osto voi olla turvallisempaa ja nopeampaa kuin yrityksen perustaminen. Jos haetaan kasvua olemassa olevaan liiketoimintaan niin nopein kasvu voidaan saavuttaa ostamalla yritys ja hyödyntämällä niiden tuomia etuja, Niemi kertoo.

Miten valmistautua yrityskauppaan?

– Yrityskauppa on monimutkainen prosessi, joka vaatii huolellista valmistautumista. Liikkeelle kannattaa lähteä itsearvioinnilla, miksi on ostamassa yritystä, onko selkeä käsitys omasta tavoitteista ja resursseista sekä asettamalla tavoitteet ostettavalle yritykselle. Taloudellinen valmistautuminen on keskeistä, mukaan lukien oman taloudellisen tilanteen, rahoitusmahdollisuuksien ja budjetin tarkistaminen, Niemi tuo esille

– Osaamisen kartoitus on myös tärkeää, jotta tiedetään, mitä osaamista tarvitaan yrityksen johtamiseen ja tarvitaanko tiimiä tai asiantuntija-apua. Verkostoituminen on avainasemassa, sillä suhteiden rakentaminen mahdollisiin myyjiin, neuvonantajiin ja muihin alan toimijoihin on tärkeää. Lisäksi kannattaa keskustella yrittäjien kanssa tai mentorien kanssa, joilla on kokemusta yrityskaupoista, Niemi jatkaa.

Mistä voi löytää yrityksen?

-Yrityksen löytämiseen on monia mahdollisuuksia. Yrityksen voi löytää yritysvälittäjien kautta, oman verkoston tai erilaisten online-markkinapaikkojen kautta, Niemi kertoo.

– Ostajan kannattaa olla myös oma-aloitteinen, yhteydessä voi olla myös suoraan yritykseen, joka kiinnostaa, Sami Moisio jatkaa.

Ostoprosessin vaiheet

– Ostoprosessin keskeiset vaiheet ovat suunnittelu ja tavoitteiden asettaminen, yrityksen haku ja arviointi, alustavat neuvottelut ja arvonmääritys, Due Diligence (yrityksen taustatarkastus) sekä kaupan loppuunsaattaminen ja toiminnan siirto.  Onnistunut yrityskauppa perustuu perusteelliseen suunnitteluun, realistisiin odotuksiin ja tarkkaan analyysiin, Niemi kertoo. 

-Asiantuntija-apu ja verkostoituminen ovat keskeisiä osia yrityskaupan suunnittelun vaiheessa. Uusyrityskeskukset ja kehitysyhtiöt tarjoavat yrityksen ostamisesta kiinnostuneille yritysasiantuntijan apua maksutta ja matalalla kynnyksellä, Moisio kommentoi.

Seuraava webinaari järjestetään 25.9. klo 9 – 10.30 ja aiheena on ”Sopimukset ja verotus yrityskaupassa”. Samin kanssa aiheesta keskustelemassa on OTM Ville Mielonen Almgren & Sankamolta.

Tulevat muut osat:

Voit myös pyytää jo menneiden webinaarien tallenteita:

Webinaarisarja on osa Varustamo – tukena yrityksen omistajanvaihdoksessa -hanketta, jonka toteuttajina toimivat Cursor OyKaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu OyKouvolan Ammattiopisto OyKouvola Innovation Oy ja Kotka-Haminan seudun koulutuskuntayhtymä. Hanke toteutetaan 1.10.2023-30.9.2026 välisenä aikana ja se on Euroopan unionin osarahoittama Hämeen ELY-keskuksen kautta.

Teksti:

Projektiassistentti, Miia Montonen, Cursor Oy & Projektipäällikkö, Minna Simolin, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu