Osa 4 - Yrityskaupan rahoittaminen
Yrityskaupan rahoituksen perusteet
Samin kanssa yrityskaupoilla -sarjan neljännessä osassa pureuduttiin yrityskaupan rahoittamiseen. Keskustelemassa olivat Anna-Mari Palo Finnverasta, Henni Seppälä Osuuspankista ja yritysasiantuntija Sami Moisio Cursorilta. Webinaarissa käsiteltiin rahoituksen hakemisen vaiheita, vakuuksien merkitystä ja eri rahoituslähteitä. Lisäksi paneuduttiin käytännön vinkkeihin siitä, miten yrityksen ostaminen voidaan rahoittaa ja mitä tulee huomioida neuvotteluissa rahoittajien kanssa.
Liiketoimintakauppa vai osakekauppa?
Yrityskauppa on yksi yrittäjyyden merkittävimmistä päätöksistä, ja sen rahoituksen järjestäminen vaatii huolellista suunnittelua. Henni Seppälä toi esille, että ensimmäinen askel rahoitusta suunniteltaessa on selvittää, onko kyseessä liiketoimintakauppa vai osakekauppa. Näiden välillä on merkittäviä eroja etenkin vakuuksien kannalta. Liiketoimintakaupassa ostettavan yrityksen omaisuutta voidaan usein hyödyntää vakuutena, kun taas osakekaupassa vastuut siirtyvät ostajalle, joten taseen huolellinen analysointi on välttämätöntä. Osakekaupassa rahoitus voi perustua esimerkiksi holding-yhtiön rakenteeseen, jolloin vakuusvaihtoehdot ovat rajatummat.
Vakuudet ja rahoituksen rakenteen merkitys
Sami Moisio Cursorilta esitti Hennille kysymyksen siitä, kumpaa kauppatyyppiä on pankin näkökulmasta helpompi rahoittaa. Henni vastasi, että tilanne on aina tapauskohtainen, mutta korosti liiketoimintakaupan etua vakuuksien osalta. Osakekauppakin voi kuitenkin onnistua oikeanlaisella rahoitussuunnittelulla. “Kauppatyyppi vaikuttaa merkittävästi rahoituksen rakenteeseen, joten se on hyvä ratkaista mahdollisimman varhain,” Henni tiivisti.
Rahoittajien neuvottelut ja omarahoituksen rooli
Henni korosti, että rahoittajaan kannattaa olla yhteydessä hyvissä ajoin, sillä kaupan rakenne voi muuttua rahoituksen tarpeen mukaan. Finnveran ja pankkien edustajat totesivat, että omarahoituksen ja lainarahoituksen suhde on aina tapauskohtainen, mutta yritykseen voi päästä yllättävän pienellä omalla pääomalla kiinni. Esimerkiksi 100 000 euron yrityskaupassa henkilökohtainen vastuu voi rajoittua 36 000 euroon, jos omarahoitus on järjestetty Finnveran yrityslainalla. Jos omarahoitus löytyy muualta, kuten perhepiiristä, ostajan riski voi olla vielä pienempi.
Kassavirran tärkeys ja kirjanpidon tarkkuus
Tärkeintä rahoituksen näkökulmasta on, että ostettava yritys alkaa tuottaa kassavirtaa, joka kattaa lainan takaisinmaksun. Lisäksi lainoihin voi liittyä erityisehtoja, mikä korostaa kirjanpidon tarkkuuden merkitystä. Yrityskaupan jälkeen ostajan ympärille kerättävä tiimi on keskeinen menestyksen edellytys. Hallitukseen voi hankkia osaajia, jotka tukevat uutta yrittäjää. Sami muistutti myös asiantuntijoiden hyödyntämisestä koko prosessin ajan – neuvonantajat ovat korvaamattomia sekä ostajalle että myyjälle.
Finnveran vinkit ja paikalliset mahdollisuudet
Finnvera esitteli erilaisia rahoitusvaihtoehtoja, joihin kannattaa tutustua heidän verkkosivuillaan. Rahoittajat painottavat muun muassa yrityksen arvoa ja kauppahinnan realistisuutta, yrityksen liiketoiminnallisia edellytyksiä jatkaa kannattavasti sekä toimialan markkinatilannetta – onko ala kasvava vai laskeva?
Kymenlaakson aktiivisuus yrityskaupoissa osoittaa, että seutumme on hyvä alusta omistajanvaihdoksille. Ota ajoissa yhteyttä rahoittajiin ja asiantuntijoihin – heidän avullaan matka yrittäjyyteen voi alkaa vakaalta pohjalta.
Webinaarisarja on osa Varustamo – tukena yrityksen omistajanvaihdoksessa -hanketta, jonka toteuttajina toimivat Cursor Oy, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Oy, Kouvolan Ammattiopisto Oy, Kouvola Innovation Oy ja Kotka-Haminan seudun koulutuskuntayhtymä. Hanke toteutetaan 1.10.2023-30.9.2026 välisenä aikana ja se on Euroopan unionin osarahoittama Hämeen ELY-keskuksen kautta.
Teksti:
Projektiassistentti, Miia Montonen, Cursor Oy