Kuinka paikallinen yrittäjä pääsee mukaan NATOn hankintoihin?

Kuinka paikallinen yrittäjä pääsee mukaan NATOn hankintoihin?

Suomen täysjäsenyys NATOssa avaa suomalaisille yrityksille uusia mahdollisuuksia liiketoimintaan NATOn liittolaisten kanssa. Jäsenyyden myötä mahdollisuuksia avautuu mm. vientiteollisuuden ja julkisten hankintojen saralla. NATO arvioi, että tulevina vuosina jäsenmaiden puolustusvoimilla tulee olemaan merkittävää tarvetta uusille palveluille ja tavaroille mm. tekoälyn, uusiutuvan energia ja ajoneuvojen saralla.

”Suomalaisilla yrityksillä on hyvät mahdollisuudet toimia yhteistyössä NATO-organisaation ja NATO-maiden kanssa. Yhteistyön kannalta on kuitenkin ratkaisevaa, että yritykset tietävät tarkasti, miten yhteistyö NATOn kanssa onnistuu esimerkiksi hankintojen osalta” – Sami Perttola, Yritysasiantuntija, Cursor Oy

Miten pääset mukaan?

NATOn hankinnoissa noudatettavat säännöt vaihtelevat esimerkiksi hankkivan tahon ja hankinnan arvon mukaan. Yrityksillä on yhtenäiset vaatimukset tarjouskilpailuihin osallistumiseen. 

Declaration of Eligibility

Hankintojen kilpailutuksia varten yritys tarvitsee Naton kelpoisuustodistuksen Declaration of Eligibility (DOE). Kelpoisuustodistuksen avulla yritys todistaa, että se on sopiva hankintakumppaniksi mm. taloudelliselta- ja omistajapohjaltaan. Kelpoisuustodistuksen voi hakea Puolustusvoimien logistiikkalaitokselta ennen rekisteröitymistä Naton hankintavirastoihin.

NSPA ja NCIA

NATO kilpailuttaa kaikki hankintansa ja hankinnoista vastaavat useat eri ostajatahot ja virastot. Liittymällä keskeisimpiin NATOn hankintavirastoihin, pääsee yritys osallistumaan NATOn hankintakilpailutuksiin.

Keskeisimpiä hankintavirastoja ovat NATOn logistiikka- ja hankintavirasto NSPA (Nato Support and Procurement Agency) sekä Naton tietojärjestelmävirasto NCIA (Nato Communications and Information Agency). Molempiin hankintavirastoihin on rekisteröidyttävä erikseen ja molemmat virastot vaativat yritykseltä kelpoisuustodistuksen.

Naton logistiikka- ja hankintavirasto NSPA vastaa NATOn hankintatarpeista mm. logistiikan, ruuan ja huoltotarpeiden osalta. NSPA tarjoaa mahdollisuuden myös verkostoitumiselle. NATOn liittolaiset voivat myös tehdä hankintoja NSPA:n kautta, jolloin yrityksien on mahdollista tarjota palveluita ja tuotteita myös liittolaisille.

Naton tietojärjestelmävirasto NCIA vastaa mm. NATOn hankintojen kehittämisestä, kyberturvallisuudesta ja tietojärjestelmistä. NCIA:n kautta hankintoja tehdään vain NATO:lle, liittolaiset eivät voi tehdä hankintoja NCIA:n kautta.

Tarjouskilpailua varten yritys tarvitsee NCAGE-koodin, joka on NATOssa käytössä oleva organisaatiokoodi. Koodin voi hakea täältä.

Tarjouskilpailuihin osallistuminen

Kun rekisteröityminen on tehty ja kelpoisuustodistus hankittu, voi yritys osallistua NATOn ja sen liittolaisten järjestämiin hankintojen kilpailutuksiin. Tarjouskilpailuissa noudatetaan pääsääntöisesti International Competitive Bidding (ICB)-sääntöjä. Tämä tarkoittaa sitä, että hankintamenettelyt eivät sisällä neuvotteluita ja kilpailutukset ratkaistaan hinnan perusteella. Tarjouskilpailut ovat avoimia Naton jäsenmaiden (alliences) yrityksille ja joskus myös Naton kumppanimaille (partnerships).

Nato voi tehdä tietylle alalle rekisteröityneille ja Future market -osioon ilmoittautuneille yrityksille suorakilpailutuksia. Suorakilpailutuksessa NATO valitsee rekisteröityneistä yrityksistä hyväksi havaitut ja pyytää heidät suoraan mukaan kilpailutukseen.

Yritysasiantuntijan vinkit 3+1 NATOn hankintoihin

  1. Hoida ajoissa kelpoisuustodistus, NCAGE-koodi ja rekisteröitymiset virastoihin
  2. Seuraa aktiivisesti NSPA:n ja NCIAn sivustoja, joilla ilmoitetaan tarjouskilpailuista
  3. Tarkista jokaisen hankinnan säännöt ja noudata sääntöjä tarkasti.

+1 Tarjoa vain sitä, mitä on pyydetty ja jätä tarjous ajoissa.

Lisätietoa aiheesta:

NATOn liiketoimintaopas tarjoaa yrityksille johdatuksen NATOn toimintaan liiketoiminnan näkökulmasta ja auttaa yrityksiä selviytymään NATOn erilaisista prosesseista ja menettelyistä. Liiketoimintaopas on julkaistu yhteistyössä Miltton USAn, kansainvälisen asiantuntijaryhmän, Business Finlandin, Business Swedenin ja Innovation Norwayn kanssa. Tutustu oppaaseen täältä.

Sami Perttola, Yritysasiantuntija
sami.perttola@cursor.fi
+358 40 190 2546